Információvadászat – Information hunting

Információvadászat – Information hunting

Információvadászat ~ a felhasználó számára fontos információk céltudatos felkutatása az Interneten a cél elérése érdekében legoptimálisabb keresési technika segítségével.

Ugyanilyen vagy alig eltérő jelentésben használt kifejezések: információkeresés

Ellentéte: információfóbia

Tágabb fogalomcsaládjához tartozó kifejezések: üzleti intelligencia, tájékoztató könyvtárosság, információhalmozás

Milyen kategória? Állandósult szókapcsolat egy tipikus tevékenység leírására.

A szó a nyelvi rendszerben a sok alkalmi használat után erősödik, különösen azért, mert a személy, aki információvadászattal foglalkozik, munkaköri leírásokban szerepel, sőt egyre inkább szakmaként határozzák meg, mint információvadász (information hunter).

Az Interneten felhalmozódó felbecsülhetetlen mennyiségű információ között nehéz megtalálni a számunkra értékes adatokat, sőt a megfelelőnek vélt találatok megbízhatósága is megkérdőjelezhető. A webre ugyanis gyakorlatilag bárki bármilyen tartalmat feltölthet, ezek ellenőrzöttsége pedig mind ez idáig megközelítőleg sem kielégítő. A hitelesség tehát továbbra is összemérhetetlen a nyomtatott forrásokéval.

Ezek alapján a szakértők joggal állítják, hogy az Interneten való keresésnél az elsőszámú cél a tudatosság és a megfelelő körültekintés. A különböző keresőrendszerekben történő csonkolásos keresések mellett érdemes olyan oldalak használatára törekedni, amelyek a keresés céljának megfelelő tárgykörrel foglalkoznak, és megfelelő referenciával bírnak. Ilyenek lehetnek a nagy tudományos folyóiratok, könyvtárak különböző adatbázisai, vagy az általunk jól ismert és megbízható cégek, szolgáltatók oldalainak felkutatása, attól függően, hogy milyen típusú információkra van szükségünk.

Annak érdekében, hogy a felhasználó az online világban a számára leginkább megfelelő információkhoz jusson, három irányból érkezhet professzionális támogatás:

  • az információs állományok előformálása, információszűrő programok segítségével történő osztályozása, kategorizálása, metaadatolása, (taggelése) melyek segítségével még a kevésbé felkészült felhasználók is gyorsabban, könnyebben juthatnak az információkhoz az információvadászat során.
  • Proaktív támogatás: tanácsok, tippek, az információkereső viselkedés elemzésére épülő kiegészítő lehetőségek biztosítása (a keresett információkhoz szorosan köthető más információk megjelenítése, mások hasonló keresései alapján, korábban felkínált találatok újra felfedezhetőségének biztosítása)
  • Önálló, szakosított információvadász foglalkoztatása, aki a lehetőségek ismeretében gyorsan, nagy hatásfokkal, szolgáltatásként végzi az információvadászatot

Értékelés és ajánlás: Az információvadászat minden szempontból szerencsés és jól eltalált kifejezés. Szinte teljes az analógia, mert valóban úgy merészkedik be a digitális vadonba az információkereső felhasználó vagy specialista, mint a vadász az erdőbe. Még az is stimmel, hogy olykor egyetlen információ megszerzése vezérli a vállalkozást, mint amikor kijelölt állat kilövése a cél, olykor viszont előre pontosan nem meghatározott információs állományok megszerzése, mint amikor arra lőnek az erdőben, ami felbukkan. Ha szakmaként tovább erősödik az információvadász, akkor a szó még erősebb gyökeret verhet a nyelvi rendszerben.

Irodalom:

Perjés L. (2001): BOSS, November 35-39.
http://www.gmconsulting.hu/2001/11/informaciovadaszat-az-interneten/
Stefanidis, K. et al.: Information hunting: The many faces of recommendations for data exploration.http://wp.sigmod.org/?p=1580 [2015.07.18.]

 

Leave a Comment