Információs benzinkút – Information gas station

Információs benzinkút – Information gas station

Információs benzinkút ~ a Helsinki Városi Könyvtár (szakmai kérdésekre választ adó) ún. virtuális referensz-szolgáltatásának egyedi fantázianeve. Mobil változata az információs hordó (information barrel).

Ugyanilyen vagy alig eltérő jelentésben használt kifejezések: információs állomás, információs kioszk

Tágabb fogalomcsaládjához tartozó kifejezések: információs közjószág, információs infrastruktúra, információs közmű

Milyen kategória? Egyéni szóalkotás, egy tárgycsalád fantázianeveként.

A szó a nyelvi rendszerben egyedi létezőre vonatkozik, így alternatív használata nincs.

Ahogy a járművek számára létfontosságú az üzemanyag, amit benzinkúton vételeznek, úgy szorulnak folyamatosan információs támogatásra a polgárok, de itt már a könyvtár tölti be ugyanezt a szerepet. A finn főváros 2001-ben indított szolgáltatása, az Information Gas Station (iGS) erre az analógiára alapult, amikor néhány közkönyvtárba egy új, némiképp az üzemanyag-töltő masinákra emlékeztető ügyes installációt állítottak. Felismerve, hogy az embereknek nemcsak az információ iránti szükségletei, igénybe vehető eszközei, de a tudásuk is különbözik, hogy megtalálják, amire szükségük van, a személyre szabott „sarkok” azt a célt szolgálták, hogy a felhasználók közvetlen könyvtárosi segítséget kaphassanak, ha szakmai kérdésekre keresik a választ. Nem is akárhogy, hanem a keresési folyamat minden állomását közösen, partnerként végigjárva. A hálózattá fejlődött iGS saját honlapján aztán elérhetővé és szabadon böngészhetővé is váltak a kérdések és a válaszok.

A programot eredetileg két évre tervezték, azonban annyira népszerű lett, hogy a mai napig elérhető. Már a program második évében kilépett a könyvtár falai közül. Plázákban, különböző eseményeken bukkantak fel a piros színű műanyag kertben elhelyezett, internet-hozzáféréssel ellátott számítógép-állomások, az információs hordók (Information Barrel). Ezekhez, afféle önkiszolgáló információs kutakként bármikor bárki odamehet, felteheti kérdését, és szakképzett könyvtárosoktól kap segítséget. A programba belépett egy rádióstúdió is, itt heti gyakorisággal válaszolnak egy-egy kiválasztott kérdésre.

Értékelés és ajánlás: A könyvtári szolgáltatást népszerűsítő akció szellemes és autentikus elnevezést kapott, de az állomások eltűntével feltehetően a nyelvből is kikopik, és kizárólag azoknak marad jelentés-teli, akik használtak információs töltőállomást vagy láttak ilyet.

Irodalom:

Az iGS honlapja: http://www.kysy.fi/ [2015-03-26]
A Docstoc honlapja, az iGS-ről készített diasor: http://www.docstoc.com/docs/99700956/iGS-information-Gas-Station-as-Virtual-Reference-Service [2015-03-26]

 

Leave a Comment