Információs alkoholista – Infoholic

Információs alkoholista – Infoholic

Információs alkoholista ~ személy, akinél az információk, hírek, újdonságok megismerése függőséggé válik.

Ugyanilyen vagy alig eltérő jelentésben használt kifejezések: információ-narkós, információfüggőség

Ellentéte: információ-elkerülés

Tágabb fogalomcsaládjához tartozó kifejezések: információhalmozás, információs mindenevés

Milyen kategória? Egy hétköznapi viselkedésforma megragadására tett sikeres fogalomalkotási kísérlet.

A szó a nyelvi rendszerben a világ minden táján rövid változatával hódít, magyar nyelvterületen azonban nem jelent meg az infoholista (érthető módon, mert a workaholicot is csak tessék-lássék befogadó magyar fül nem ismeri fel benne az alkoholizmust). Emiatt csak elvétve, mindig teljes alakjával, információs alkoholizmus/alkoholista formában találkozunk vele.

1947-ben egy kanadai újságban jelent meg először a munka (work) és az alkoholista (alcoholic) szóösszevonásával képzett workaholic kifejezés, a kényszeres munkamánia szellemes kifejezésére.

A rendkívül gyorsan népszerűvé váló kifejezés magja nem a munka kemény, akár munkaidőn túl, szenvedélyesen végzett mivoltára, hanem annak patológiás kényszerességére igyekezett utalni: arra, hogy a munkavégzés hiánya elvonási tüneteket okoz. Ennek ellenére egy idő után mégis a pozitív kontextusok kezdtek felülkerekedni, és egyre inkább munkavállalói erényként tekintettek rá.

Ez a kettősség átragadt aztán az 1986-ban megszülető ’infoholic’ kifejezésre is (Steinmetz, 2010), ami egy újabb összevonásnak tekinthető (information + workaholic). Első előfordulását még nem sikerült azonosítani, de az bizonyos, hogy a szlengben jelent meg, és robbanás-szerűen kezdett terjedni az olyan emberek megnevezésére, akiknél az új ismeretek, információk megszerezése nehezen irányítható szokássá vagy függőséggé válik. Az információs alkoholizmus áldozatai képtelen ellenállni a kísértésnek, hogy újabb és újabb kutatások, keresések révén hírekhez, adatokhoz férjenek hozzá. A fogalom elszakadt a munkahelyi környezettől, munkavégzéstől, hiszen (különösen az Interneten való információszerzés tömegesedésével) már nem csak az információmunkásokra lehet jellemző a túlzásba vitt, szenvedélybetegség-szerű, felfokozott információs tevékenység.

Értékelés és ajánlás: Fontos látni, hogy két legközelebbi szinonimájához, az információ-narkóshoz és az információfüggőhöz képest hol érdemes a pontos jelentést keresni. Az információ-narkós tréfás és/vagy ironikus hangvételű szövegkörnyezetben, általában blogokon és kötetlenebb írásokban fordul elő, emellett jelentős többségben a fiatalabb generáció tagjai élnek vele. Eközben az információfüggőség már-már szigorú orvosi-klinikai szakkifejezésként forog, pszichológusok által beazonosított mentális betegségként. Az információs alkoholista a kettő között helyezkedik el: egyszerre utal egyensúlyzavarra, kényszerességre (kompulzióra), de annak nem súlyos, még kordában tartható, kezelhető, kinőhető formájára, társadalmilag még elfogadható keretek között. Ha ilyen értelemben használjuk, akkor lehet értelme a kifejezésnek.

Irodalom:

Steinmetz, S. (2010): There’s a Word for It: The Explosion of the American Language Since 1900, Harmony Books, New York, 178.

Leave a Comment