Információnarkós – Information junkie

Információnarkós ~ olyan személy, akinél az új információk felkutatása és megismerése, legyen az hasznos vagy haszontalan, örömforrássá, élményfogyasztássá válik.

Ugyanilyen vagy alig eltérő jelentésben használt kifejezések: információfelhalmozóm infoholista (info-holic)

Ellentéte: info-fóbia, információ-elkerülés

Tágabb fogalomcsaládjához tartozó kifejezések: információs függőség, információs elhízás, infománia

Milyen kategória? Nagy stílusértékű, viszonylag ritkán használt, de előismeret nélkül, a szövegkörnyezetből könnyen azonosítható jelentésű kifejezés.

A szó a nyelvi rendszerben jellemzően önironikus, tréfás kontextusban, blogbejegyzésekben, társalgásban, kis cikkekben fordul elő.

„Az információ-narkózis dealer-e az informatika, az önismeret kialakulásának egyik legnagyobb ellensége, az egyes ember szempontjából csak a valóságtól való minél messzebbre szökés lehetőségét adja”. A kisszámú, Interneten elérhető magyar előfordulás közül talán az alábbi szöveg adja vissza leginkább hű módon, mit is gondoljunk az információ-narkósról.

Az angol szlengben a „junkie” drogfüggőt, drogost jelent, de nem jogi vagy orvosi értelemben használják, hanem akkor, ha valakiről lekicsinylően pejoratívat akarnak mondani, ha humoros szövegkörnyezetben kell a kábítószerről és annak használójáról beszélni,  ha nem az elítélés, hanem a fenntartásokkal élő elfogadás az üzenet.

A jó közérzet, oldott hangulat elérésének eszközeként választott információvadászat örömforrás, és nem is jár olyan szélsőséges következményekkel, mint az Internet-függőség. Az információnarkós fő forrása ugyan az Internet, de éppúgy gyűjtögethet könyvekből, újságból, rádióból, televízióból és egyéb helyekről. Tisztában van azzal, hogy az összeszedett információknak csupán egy részét képes felhasználni, mégsem akar különbséget tenni azok között, rendületlenül kutat és gyűjtöget. Szereti az információt, egyfajta növekvő, lélegző, fejlődő lényként tekint rá. Gyakran nem is magányos tevékenységként végzi, hanem kiscsoportban, a találatokat megosztva, megbeszélve (mint egy „társasági füvezés”).

A kifejezéssel rendszerint blogokon, az információs kultúra kérdéseivel foglalkozó magánzók oldalainak bejegyzéseiben találkozhatunk vele. Rendkívül jellemző, hogy e szövegek írói félig önkritikusan, félig tréfásan általában éppen saját magukat illetik az információnarkós jelzővel.

Értékelés és ajánlás: A droghasználat társadalmi megítélésének ellentmondásossága kihat az egyébként a szókincset izgalmasan gazdagító, hétköznapi kifejezésre. Emiatt használatának értékét lerontja, hogy a könnyed, derűs hangulat helyett a befogadók bizonyos csoportjainak fejében a narkós-utótag ellenérzést, tiltakozást és problématudatot vált ki. Pedig az információnarkóst a karikatúrákon sem csontsoványra aszott, haldokló heroinistaként ábrázolják, hanem vidám, életigenlő rasztaként, aki spanglijából bit-felhőket ereget.

http://louise.hu/poet/mindenkinek-jo-az-informatika/ [2015-12-05]
https://www.youtube.com/watch?v=iqz4abZTWJA [2015-09-29]