Információdetektív – Information detective

Információdetektív – Information detective

Információdetektív ~ az információkeresés mestere, információs probléma-esetek kreatív megoldója.

Ugyanilyen vagy alig eltérő jelentésben használt kifejezések: információvadász, információkeresés

Ellentéte: információvakság, információkerülés

Tágabb fogalomcsaládjához tartozó kifejezések: információevés, információhalmozás, információfeltárás

Milyen kategória?

Nagy stílusértékű hétköznapi kifejezés, az információs szakma és a felhasználói világ találkozási pontjain.

A szó a nyelvi rendszerben nem terjedt el, magyar előfordulásra nem is bukkantunk a Weben.

A nyomozó, a detektív információkat és bizonyítékokat gyűjt, keres, kutat fel, majd rendszerez újra és újra, amíg el nem jut az igazság feltárásáig. Nincs semmi csodálnivaló abban, hogy azok, akik hivatásszerűen foglalkoznak információkereséssel, örömmel aggatják magukra a nagy stílusértékű információdetektív kifejezést (ami nagyjából olyasvalamit jelent – a mesterdetektív szóhangulatának importjával – hogy ’az információkeresés mestere’).

A felfedezésre éhes, kíváncsi gyerekek kutatás-módszertani érzékének és ismereteinek fejlesztésére szolgáló programok és népszerűsítő kiadványok címében szintén szerencsésnek tűnik ’kis információdetektívként’ megszólítani és motiválni őket, ehhez igazodó kerettörténetek hőseként, mert ennek is jól megágyaztak már irodalmi előképek (Arnone, 2006).

Könyvtári környezetben találunk olyan szövegeket, amelyekből megérthetjük, mi az a többlet, ami az információdetektíveket megkülönbözteti az egyszerű információvadászoktól és az információvadászoktól. A mindenki számára adott, nyílt információs környezetekben az információdetektív különleges képessége az, hogy a mindenki által ugyanolyannak látott információk mögé néz. Felismeri a talmi meggyőzési szándékot és a mögötte álló érdeket, a tényeket elferdítő propagandafordulatokat. Képes felderíteni a hamisságot, egymásnak ellentmondó információkból kihámozza az igazságot. Nem egyszerűen csak keres és talál, hanem megold információs probléma-eseteket.

Értékelés és ajánlás

A szókapcsolat puszta fantázianév, amikor a keresési praktikák mestereit írja le, ám lehet értelme, ha tartalmazza azt a többletet, ami a detektív sajátja mindenki máshoz képest. Más kérdés, hogy ugyanezekről a képességekről gyakorta kritikai írástudásként (critical literacy) beszélünk, amely nem csupán különleges mentális erejű specialisták sajátja, hanem minden egyes ifjú felhasználó információs írástudása szerves részének kellene lennie. Emiatt kérdéses, hogy meggyökeresedhet-e komolyabb jelentésű terminusként.

Irodalom:

Arnone, M.P. (2006): Mac, information detective, in the curious kids, digging for answers. A Storybook approach, introducing research skills, Libraries Unlimited.
Information Detective: Where did that information come from?  A Berkeley College könyvtári információkereső tréningoldala http://berkeleycollege.libguides.com/informationdetective [2016-03-26]
Top 15 információdetektív a LinkedIn közösségi oldalon: https://www.linkedin.com/title/information-detective [2016-03-26]

Leave a Comment